U hebt vast al over ons gehoord, ons op tv gezien of ons in een restaurant gegeten. Als je ons nog niet hebt gegeten, haal dan een bord spaghetti en Marinara tevoorschijn!

De eerste kaas die voor de bereiding van pasta werd gebruikt, was de mozzarella, uit Italië. Al in 1000 v. Chr. hadden de Romeinen een gerecht met olie, en ook kaas. Er wordt gezegd dat dit een pre-Romeins irrigatieproces was, wat de gelijkenis tussen ons recept voor pasta en het begin van de Italiaanse keuken kan verklaren. De Grieken hadden hun versie van olie al in de 4e eeuw, toen men merkte dat de olijfolie die de olijfgaarden van nature omringden, ook een natuurlijk conserveringsmiddel was. De productie van olie nam toe nadat de opbrengst van de olijfgaarden toenam. In het verleden, toen de productie beperkt bleef tot een kleine hoeveelheid olijven, was dit geen grote zorg.

Het andere punt van zorg in de afgelopen eeuwen was de populatie schapen en ander vee. Elk dier dat zich verplaatste, werd meestal geoogst. Vlees en melk hielpen om de dierenpopulatie laag te houden. Dit leidde ook tot het ontstaan van kazen. Een van de grootste ontdekkingen was dat schimmel in kaas jaren kon blijven zitten. Deze kennis is de basis voor de heerlijke kaas die we vandaag kennen.

Het lijkt erop dat de mensen eindelijk de waarde van deze natuurlijke producten inzagen en kaas begonnen te maken in de late jaren van de 19e eeuw. De zogenaamde ware liefhebbers van kaas beschouwden het echter niet als een passie voor geneeskunde of wetenschap, maar als een eenvoudige wetenschap.

Moderne kaassoorten

Net als andere takken van het plantenleven is kaas een levend voedingsmiddel. Geen enkele moderne kaas wordt in een fabriek gemaakt. De geschiedenis van de kaasbereiding is dan ook een fascinerend verhaal van evolutie versus behoud.

De twee basiskaassoorten zijn geitenkaas en koeienkaas. In de begindagen van de kaasbereiding maakte men beide. Door de industrialisatie leek de koeienkaas echter meer geschikt voor het maken van eenmalige grote hoeveelheden. Dit leidde tot massaproduktie en nauwe-feesten met full-time arbeiders.

Koeien waren belangrijk omdat zij melk leverden die rijk was aan vitamine A. Dit maakte kaas populair met als voordeel dat het calcium leverde aan onze botten en tanden. Naarmate de mensen meer en meer verslaafd raakten aan melk en kaas, begon de productie van kaas zich uit te breiden en nu zien we onder meer de volgende kaassoorten: Cheddar, Edam, Parmezaan, Gouda en Pannenkoek.

Zwitserse kaas

Kaas bakken

Toen kwam de techniek van het bakken in het spel. Deze techniek laat de melk verdampen zodat de energie in de melk kan vrijkomen voor het maken van kaas.

Een van de meest populaire soorten bakkaas is mozzarella. Deze kaassoort wordt gemaakt van verschillende soorten kazen.

Maar dit zijn niet de meest voorkomende kaassoorten. Afkomstig uit Italië is de cheddarkaas. Dit is een harde en dichte kaas die bijna altijd van koemelk wordt gemaakt.

Vervolgens hebben we de Amerikaanse kazen. Deze kazen zijn een smeltende selectie van zoete, milde cheddar kazen. De smaken van deze kazen zijn talrijk. Een van de populairste is het schattige kleine kaaskopje mozzarella.

Deze kaas is zo klein dat je er een heel pond van op een bord zou kunnen leggen. En toch bevat hij meer proteïnen dan welke andere kaas ook. U kunt deze kaas ook vinden in vele individuele verpakkingen. Ga voor de beste selectie van deze artikelen naar een kaaswinkel in plaats van een kruidenierswinkel.

Je zou kunnen zeggen kaas alles

Je kunt kaas aan bijna alles toevoegen. Door zijn milde smaak en gelijkmatige textuur kan deze marinier wat extra gewicht hebben. In feite is kaas een zeer veelzijdig voedingsmiddel dat bij bijna elk gerecht kan worden gebruikt.

De beste manier om ze te eten is door ze te eten met de korstjes eraf. Anders kunt u ze ook met de korst en een beetje zout eten. Maar in geval van nood is een beetje zoute kaas op een boterham zeer bevredigend.