Döner

De winden die over Europa en het Midden-Oosten waaien, brengen het heerlijke aroma van lamsvlees met zich mee. In Turkije, Israël, Griekenland, Italië en Frankrijk verkopen slagers graag lamsburgers en -pizza’s. In Bulgarije, Griekenland, Roemenië en Turkije wordt lamsvlees verkocht als onderdeel van een biefstuk op de dag van de feestdagen. Op sommige plaatsen wordt het vlees op een open vuur geroosterd.

Er zijn veel verschillende soorten kebab. In de meeste recepten wordt de voorkeur gegeven aan het groene en witte lamsvlees. Soms wordt het lamsvlees gemarineerd en gekruid met knoflook, oregano en gember. In Griekenland wordt lamsvlees gekookt in martiniglazen met olijfolie, munt en basilicum. Soms wordt er ahiastie (in het Engels “aloo”) aan toegevoegd, wat letterlijk “onnozel” betekent. Rundvlees daarentegen wordt in veel landen gekookt met traditionele groentebereidingen, bijvoorbeeld purulz (Turkse worst), celly ( Denemarken), en pörkölt (Hongarije). Het vlees kan ook met yoghurt worden gekookt en als kebab worden geserveerd.

Als je een idee hebt van de verschillende soorten kebab, kan dat je helpen beslissen welk soort eten je voor hen klaarmaakt. Je zou bijvoorbeeld de tzatziki saus kunnen serveren, geserveerd met gebakken groenten. Je zou ook de gebakken lamsvlees, vlees, en groenten geserveerd in een dikke saus. Het populairste vlees is lamsvlees en ook vis wordt vaak gebruikt. Kip en rundvlees worden gebruikt als de patron die niet bijzonder lekker vindt. De tzatziki saus is een must bij elke kebab bestelling.

Een ander populair gerecht is de döner kebab. Dit is een kebab gemaakt van vlees, rijst en uien. Het bevat ook dolma, een conservengerecht met dezelfde naam. Het gerecht wordt traditioneel op of rond 19 juni geserveerd. Aangezien het gerecht op een vrijdag wordt geserveerd, wordt aangenomen dat het gerecht is ontstaan op 11 juni, wat ook bekend staat als “Kebabdag”.

De Griekse scampi is een andere favoriet die vergelijkbaar is met de lamsstoofpot. De scampi is echter een koud gerecht, in tegenstelling tot de lamsstoofpot die als warm wordt beschouwd. Geef zout aan het gerecht, en ook aan de rijst en het lamsvlees. Dit resulteert elke keer in het perfecte gerecht. Sommige recepten vragen om witte wijn, in plaats van rode.

Rijst is een hoofdvoedsel op de Griekse menukaarten. De Grieken hebben de gewoonte rijst mee te nemen naar feesten en vieringen. Ze hebben ook de gewoonte rijst te eten als ze gaan picknicken.

Voor wie het zich afvraagt, is een drankje met rode wijn een must, en voor wijnliefhebbers is het een must. Dit is een drank die ook uniek is voor de Griekse keuken. Chauffeurs hebben nooit een moment van rust als ze aan het rijden zijn. Tijdens het werk hebben ze altijd een beetje wijn in de hand. chauffeurs stoppen soms even om wat te drinken en om even af te koelen. Het is belangrijk om niet te vergeten dat de chauffeurs hun handen wassen.

Dit zijn slechts enkele van de vele internationale gerechten die heerlijk en opwindend zijn om te proberen. Ook al zijn bepaalde gerechten misschien nieuw voor u, u zult toch veel van de cultuur en de keuken begrijpen. Het is een plezier om nieuwe dingen te proberen en de Griekse cultuur naar uw eigen huis te brengen.